logo  
  meny  
  meny  
:: Bunad    
 
Kva skjer?

Heile kalenderen

 
kart
 
 
Logg inn - webMedlem

Brukarnamn:

Passord

Årets tematur med Bunadrådet

Tidlig en onsdag formiddag møttes 21 glade mennesker i Oslo for å reise videre sammen. Målet var Siljan, i Dalarne i Sverige. Området har en rik håndverks- og drakttradisjon som vi ville bli betre kjent med.

 

På veg til Tällberg hvor vi skulle bo stoppet vi i Malung hos skinnskredder Täpp Lars Arnesson. Skinnklær var en del av folkedrakten i området, og skinnsøm har vært en viktig næring. Täpp Lars viste fram flotte skinnplagg, og fortalte om lokale drakttradisjoner, om hvordan ulike garvemetoder gir forskjellig farge på skinnene – og at nordmenn og svensker har helt ulike meninger om hvordan en fin skinnfell ser ut! I Norge skal fellen være børstet opp og luftig, i Sverige skal den ha naturlige krøller...

Torsdag dro vi til Carl Larssons Sundborn. (Kartet stemte ikke helt med terrenget (eller omvendt?) så vi fikk litt ekstra sightseeing på vegen dit.) Der fikk vi en fin omvisning av en dyktig guide. Guiden fortalte levende både om Carls bilder og om Karin Larsson og hennes tekstilarbeider.

Fra Sundborn dro vi til Dalarnas Museum i Falun som har en stor draktutstilling. En fra museet viste oss rundt og fortalte om utstillingen, om framstillingen av plisserte stakker til folkedrakten, om helgeklær og hverdagsklær, om tradisjonelle næringsveger i distriktet, om handel, produksjon og naturressurser.

Fredag besøkte vi først Jobs Handtryck som siden 1944 har produsert håndtrykkede tekstiler til møbeltrekk, gardiner, duker og annet. Der fikk vi høre om hele trykkeprosessen fra kunstneren tegner motivet til stoffet er ferdig.

Neste stopp var Leksand Hemslöjd, med folkedrakter og Textilloftet – en liten utstilling/magasin med folkedraktplagg. Hemslöjdbutikker er farlige for lommeboka...

Noen av oss rakk også å gå innom Leksand Kulturhus, hvor det var en utstilling om drakter og drakttradisjon.

Derfra gikk turen til Rättvik. Først til Kyrkudden med de kjente Kirkstallene og kirken. Det var konfirmasjon den dagen, og mange bar folkdräkt.

Gjett om de ble fotografert!

Så dro vi til Hemslöjdstugan i Rättvik, som også har et Textilloft hvor man får se på de magasinerte gjenstandene.

Lørdagen ble det mindre tekstil og mer andre materialer. Først til Nusnäs som er senter for dalahest-produksjonen. Der kunne vi følge hele prosessen fra treplanke til ferdig dekorert hest, og fikk vite litt om dalahestens historie.

På veg inn til Mora såg vi svært mange syklister. Forklaringen var enkel: det var sykkel-Vasaloppet som var i gang! 

I Mora besøkte vi Zorn-museet, og Mora Hemslöjd. Og selvfølgelig Mora-Boden med Morakniver!

Dagens siste stopp var Våmhus Hembygdsgård ved Orsasjön. Der fikk vi se framstilling av kurver i alle størrelser, og hårarbeider – hvordan hår kan bli til vakre smykker, klokkekjeder og dekorasjoner. Hårarbeider var mote på 1800tallet, og hårarbeider fra Våmhus ble solgt over hele nord-Europa. Tradisjonen er fortsatt levende i distriktet.

Søndagen vendte vi nesen hjemover igjen, med hodet fullt av inntrykk og gode opplevelser.

Vi vil sende en hilsen til alle som var med på turen. Noen kjente vi fra før, noen er nye venner – alle var med på å gjøre turen til en flott opplevelse.

Takk for følget!

Lasse, Oddrun, Hilde

 

tillitsvaldregistrering nafbanner studereibergen barnlekbanner RK-logo Instruktørkurs utdanning i folkedans Søk støtte
Ansvarleg redaktør:
Eli Ulvestad
 
Troms Finnmark Nordland Trøndelag M&oslashre og Romsdal Sogn og Fjordane Oppland Hedmark Hordaland Rogaland Buskerud Telemark Agder Vestfold Oslo/Akershus Østfold Heim Folkedans Teater Bunad Barn og unge Ungdomshus Kven veit Festivalar Om NU Opplæring/kurs Verktøykassa Butikk Medlemssørvis Støtteordningar Lenker Kontakt